Știință sau magie?
Hipnoterapia folosește o stare modificată de conștiință cunoscută sub numele de hipnoză pentru a comunica cu partea interioară/ascunsă a minții pe care o numim inconștient.
Hipnoza este o metodă complementară și nu este o psihoterapie de suprafață, nu este un ritual, nu este meditație, nu este relaxare, nu este un panaceu, nu este somn și nu este magie.
Există numeroase explicații complicate despre hipnoză, uneori chiar voit lansate, în care se folosesc cuvinte cheie precum conștiința alternativă, somnambulism sau efect de transă. Transa nu are nicio legătură cu suprimarea conștienței, cu slăbirea gradului de prezență al atenției. Nu este o vrăjitorie sau o magie prin care terapeutul ia în stăpânire mintea clientului.
Hipnoza este ceea ce se petrece în viața fiecăruia, zi de zi – concentrarea sau focusarea minții într-o stare de relaxare.
Hipnoza intervine, de exemplu, atunci când fac ceva iar eu mă gândesc la cu totul altceva. E ca și cum aș avea “două minți” în același timp. Ba mai mult, mi s-a întâmplat de nenumărate ori să fiu cufundată în lectura unei cărți și să fiu neatentă la conversațiile din jurul meu, în acele momente nefăcând altceva decât să fiu într-o stare ușoară de hipnoză sau de transă.
Mintea inconștientă se ocupă de activitățile automate (condusul, scrisul) pe când mintea conștientă se ocupă de sarcinile ce necesită atenție. Am experimentat de multe ori condusul mașinii pe un traseu bine cunoscut iar când am ajuns la destinație nu-mi aduceam aminte detaliile drumului. Astfel m-am aflat într-o ușoară stare de hipnoză. Și nu am de ce să-mi fac griji din acest punct de vedere, pentru că atunci când un obstacol mi-a apărut în cale, am ieșit într-o fracțiune de secundă de pe “pilotul automat al inconștientului” și mintea conștientă, rațională a preluat comanda.
Astfel, hipnoza este un proces cât se poate de firesc și intervine cu regularitate în in viața de zi cu zi. Nu poți rămâne blocat în hipnoză sau regresie, deși am fost întrebată acest lucru de nenumărate ori. Cum ai putea rămâne blocat în cititul unei cărți? Sau într-o idee? Sau într-o amintire? Prin urmare, vorbim de o stare naturală a minții, așa încât orice persoană poate fi hipnotizată. Excepțiile fac referință la persoanele care se află deja într-o stare modificată de conștiință prin faptul că au consumat alcool sau droguri.
Când cineva se află în hipnoză, se va simți foarte relaxat iar corpul său fizic va părea puțin mai greu.
Și daca te hotărăști să experimentezi terapia prin hipnoză sau prin regresie, este extrem de important să știi că:
-
Rămâi în control complet asupra situației;
-
Nu te afli niciodată sub controlul terapeutului;
-
Îți vei aminti totul;
-
Știi ce se întâmplă, ba mai mult, atingi un stadiu mărit de conștiență;
-
Probabil nici nu te vei simți hipnotizat.
Conform cercetărilor, mintea umană este împărțită în două:
- Mintea Inconștientă – responsabilă pentru 88% din întreaga noastră activitate mentală – vorbim despre toate procesele automate desfășurate în corpul fizic (respirația, bătăile inimii, temperatura etc), gândirea automată în anumite acțiuni repetitive și despre capacitatea incredibilă de memorare. Inconștientul depozitează sau arhivează mai bine spus, toate gândurile, emoțiile, faptele sau acțiunile din întreaga noastră existență. Ar putea fi numit “memoria sufletului”.
Mintea Inconștientă nu poate analiza, chestiona sau raționa. Mintea Inconștienta DOAR ESTE. Aș putea spune că este un computer, un hard disk pe care se stochează informații sub formă de experiențe și înțelepciune. Ea acceptă tot ceea ce vine de la suprafață, fără a pune întrebări, așa încât este extrem de important ce îi transmitem.
Conceptul de bază al Inconștientului este “Dorința ta este Poruncă pentru mine”
- Mintea Conștientă – reprezintă restul de 12%. Aceasta este partea rațională, care gândește, ia decizii. Cu această parte a minții controlăm procesul rațiunii și al alegerii, experimentând stimulii vieții zi de zi, clipă de clipă.
Cum procesul de asimilare a informațiilor este în mod continuu în viața noastră, vom interacționa cu ele prin intermediul simțurilor apoi le vom descărca în inconștient spre a fi păstrate în siguranță. Din inconștient pot ieși oricând la suprafață atunci când apare o situație ce necesită folosirea lor. Astfel, amintirile continuă să existe, chiar dacă mintea noastră conștientă are o capacitate redusă de a le accesa, în starea sa normală.
Partea minții accesată prin terapia în hipnoză și terapia în regresie este Inconștientul.
Limbajul folosit în aceste terapii este imaginația. Odată ce terapeutul intră în comunicare cu inconștientul, clientul reușește să scoată la suprafață cauzele problemele emoționale ce stau la baza comportamentelor și afecțiunilor fizice. În acest mod, folosind o sumedenie de “instrumente” specifice terapiilor în regresie și hipnoză, terapeutul ghidează clientul pentru a înțelege, accepta și integra situațiile respective.
Inconștientul nu minte niciodată pentru că el nu are capacitatea de a raționa, de a elabora sau inventa lucruri. În inconștient sunt doar arhivate datele, informațiile. Motivul pentru care se folosește imaginația este acela că în inconștientul nostru se proiectează imaginile experiențelor noastre.
Prin Hipnoterapie îți poți depăși complexele, îmbunătățindu-ți considerabil viața. Însă primul pas este conștientizarea și acceptarea unui complex.
Încă din copilăria timpurie suntem învățați să ne ascundem slăbiciunea, să ne ascundem lacrimile. Ascunderea suferinței în subconștient duce întotdeauna la o presiune emoțională uriașa care va răbufni negreșit prin manifestarea unui complex.
Complexele se pot forma în copilărie, dar şi la maturitate. Acestea se nasc din faptul că nu ne recunoaștem valoarea personală şi din neîncrederea în forțele proprii. Cu siguranță fiecare dintre noi ne confruntăm cu diverse complexe în special în zilele noastre, într-o societate în care toata lumea vrea să pară perfecta.
Însă nimeni nu ne învață că este o dovadă mare de curaj atunci când ne recunoaștem propriile complexe. Recunoașterea este primul pas, vindecarea, următorul.
Cel mai frecvent complex întâlnit este complexul de inferioritate care ia naștere de cele mai multe ori prin comparație cu ceilalți sau prin criticile primite – “nu ești suficient de bun(ă), ești gras(ă), ești prost/proastă, nu ești in stare, X este mai bun(ă) decât tine, Y este mai deștept/deșteaptă decât tine, etc”
Vindecarea este foarte importantă și de cele mai multe ori este nevoie de ajutor specializat. Hipnoterapia este unul din cele mai eficiente instrumente în vindecarea complexelor.
Dacă terapia în hipnoză este o terapie sugestivă, bazată pe sugestii pozitive, ajutând clientul să-și schimbe o anumită atitudine sau mentalitate, fiind extrem de eficientă în creșterea încrederii și stimei de sine sau eliberarea din anumite dependențe, terapia în regresie este o tehnică prin care se merge direct la rădăcina problemei, la sursa traumei pentru a elibera emoția aferentă acesteia, emoție ce a fost stocată în inconștient, blocată, întrucât a creat suferință atunci când a apărut pentru prima oara și care în final a dus poate la o afecțiune fizică prin presiunea emoțională creată.
Regresia în viața curentă sau în viețile anterioare permite identificarea tiparelor care se repetă prin identificarea cauzei lor.
Un instrument minunat și foarte eficient al terapiei prin hipnoză regresivă de vindecare a traumelor din copilărie este terapia copilului interior. Terapia copilului interior presupune eliberarea, înțelegerea și integrarea emoției trăită pentru prima oară, chiar și dacă este apărută în perioada intrauterină.
Programele limitative și tiparele transgeneraționale pot fi eliberate de asemeni prin terapie in regresie.
Terapia în regresie presupune nu numai identificarea cauzei ci înțelegerea, acceptarea și eliberarea emoției blocate, declanșatoare, aducând astfel conștientizare în viața curentă.
Terapia în regresie se recomandă persoanelor cu vârsta peste 21 ani. Tinerii sub 21 ani pot beneficia de terapia in hipnoză.
În cazul copiilor, al persoanelor cu afectare cognitivă sau cu boli din sfera psihiatrică se recomandă terapia în regresie „by proxy” ceea ce presupune intrarea în transă printr-o altă persoana, printr-un intermediar, fără a fi nevoie ca persoana în cauză să fie prezentă.
Te poți elibera de programe limitative, de tipare precare, îți poți îmbunătăți viața. Alege cea mai sigură terapie, alege hipnoterapia și terapia în regresie.
În cadrul Cabinetului Terapii Alternative – Mind, Body, Spirit puteți beneficia de terapie în regresie și hipnoterapie cu personal specializat.