Ulei esențial de PĂTRUNJEL
Parsley
PETROSELINUM SATIVUM / CARUM PETROSELINUM
Pătrunjelul este cultivat de peste 2000 de ani. Pătrunjelul aromatic și proaspăt apare în fiecare primăvară, atingând chiar un metru înălțime. Florile sale sunt galben-verzui. A fost apreciat încă din cele mai vechi timpuri atât pentru beneficiile sale asupra sănătății, cât și pentru aroma sa deosebită atunci când e folosit în gastronomie.
Grecii îl utilizau pentru diferite afecțiuni cum ar fi: retenția de apă, probleme cardiovasculare. Utilizarea pătrunjelului pentru tratarea diferitelor afecțiuni este menționată in diverse scrieri, cum ar fi cele ale lui Theophrastus, considerat părintele botanicii sau Galen, medic al Greciei antice, care prescria pătrunjelul împotriva retenției de apă și a insomniilor.
Grecii antici considerau pătrunjelul o plantă sacră. Ei împodobeau mormintele și-l ofereau învingătorilor la concursurile sportive.
Primii care au folosit pătrunjelul în gastronomie au fost romanii. Astfel, era condimentul care nu lipsea niciodată din bucătăriile de la curțile împăratului sau a celor avuți. Împăratul Charlemagne a ordonat cultivarea pătrunjelului în grădinile sale, pentru a se asigura că la fiecare masa are acest condiment.
În secolul XVII, Nicholas Culpeper, botanist, recomandă pătrunjelul pentru tratarea problemelor urinare și a edemelor.
În timpul Primului Război Mondial, ceaiul de pătrunjel era utilizat pentru tratarea problemelor de rinichi, cauzate de dizenterie.
În America Latină ceaiul era folosit in timpul travaliului, pentru a ușura nașterea.
Fiind un puternic stimulent uterin, uleiul de pătrunjel nu se recomandă în timpul sarcinii. Este un ulei care reduce lactația mamelor care alăptează și diminuează durerile sânilor.
Uleiul esențial de pătrunjel se obține prin distilare la abur a frunzelor de pătrunjel. Aroma sa este ierboasă, ușor înțepătoare, neavând aceeași mireasmă ca și pătrunjelul verde.
Este numit și „uleiul Vitalității” întrucât aduce energia vitalității care, în termeni energetici, este asociată cu energia Chi (rinichi). Echilibrează chakrele inimii și gâtului. Este foarte util persoanelor care au nevoie să vadă o perspectivă „nouă” asupra posibilităților și oportunităților pe care le au chiar în fața ochilor.
Uleiul esențial de pătrunjel permite schimbarea, înțelegerea și conectarea subtilă la tot ceea ce este în jur.
Componente principale: Myristicin, allytetra-metoxibenzen, a- Pinene, B- Pinene, Limonen.
Proprietățile uleiului de pătrunjel: antibacterian, antireumatic, antifungic, expectorant, astringent, stimulent, febrifug, antiinflamator, antioxidant, diuretic, elimină excesul de apă, relaxant, calmant.
Indicații terapeutice ale uleiului de pătrunjel:
sistem respirator – răceli, gripă, calmează crizele de astm – intern 1-2 picături, aplicat pe zona pieptului, 1-2 picături;
sistem imunitar – prin inhalare se stimulează sistemul imunitar;
scade febra – aplicat pe tălpi;
ten – acnee, ten cu imperfecțiuni, previne apariția coșurilor – aplicat în uleiul de ten;
piele – ajută la vindecarea tăieturilor, rănilor;
căderea părului;
sistem uro-genital – diminuează durerile menstruale (aplicat diluat pe abdomen inferior), reglează menstruația (foarte util în amenoree); previne apariția problemelor din zona uterină;
hemoroizi – local în supozitoare pentru hemoroizi;
stimulează funcția renală și hepatică;
diminuează inflamația și durerea de la nivelul sânilor, în timpul alăptării;
sistem osteo-muscular – dureri reumatice, dureri de articulații; previne apariția gutei, artritei; calmează durerile musculare după antrenamente sportive – se aplică local diluat;
diuretic – elimină apa reținută în organism, util în masajele corporale pentru scăderea în greutate și masajele limfatice; elimină toxinele din organism;
inhibă formarea tumorilor la nivelul plămânilor;
sistem digestiv – balonare, flatulență, accelerează digestia prin inhalare sau masaj abdominal, crește secreția sucurilor digestive din stomac;
sistem circulator – este vasodilatator, aplicat diluat pentru vase de sânge sparte, celulită, utilizat în anemii;
repelent – îndepărtează insectele prin difuzare.
Contraindicații ale uleiului de pătrunjel – copii sub 6 ani, în timpul sarcinii (poate provoca avort spontan), fotosensibil – nu vă expuneți la soare după aplicare, persoanele care administrează diuretice.
Utilizarea uleiului de pătrunjel – diluat, topic, intern, difuzat/inhalat.
Se amestecă bine cu uleiuri esențiale de salvie (clary sage), arbore de ceai (melaleuca/tee trea), trandafir (rose), portocală dulce (wild orange), ylang-ylang, floare de portocal (neroli), coriandru (coriandrum).
CUMPĂRĂ Uleiul esențial de PĂTRUNJEL la PREȚ de PRODUCĂTOR accesând link-ul de mai jos și folosind recomandarea unui ID membru Young Living 23257374
https://www.youngliving.com/apps/enrollment/step/1
Related Posts
Uleiul esențial de TUIA (Arborele Vieții) – Arborvitae THUJA PLICATA
Uleiul esențial de tuia are o aromă puternică, intensă cu note de camfor. Tuia,...
Ulei esențial de Copaiba (Copahu) COPAIFERA OFFICINALIS
Uleiul esențial de copaiba se extrage direct dintr-un arbore tropical aromatic,...
Ulei esențial de Pink Pepper
PIPER ROZ SCHINUS MOLLE Poporul incaș a considerat arborele „molle” sau roz, un...
Ulei esențial de LAVANDĂ – Lavender – LAVANDULA ANGUSTIFOLIA
Uleiul esențial de lavandă are un miros proaspăt, floral și odihnitor. Egiptenii...